Κυριακή, Ιουνίου 24

ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΑΝΕ ΣΤΑ ΦΩΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ


«φωτια» για μια ακομη φορα  εβαλε ο α.ο.  φωκατων με την σημερινη του πολύ επιτυχημενη   εκδηλωση για τον αι γιαννη τον λαμπαρδιαρη
«……Και φωτιές ανάβανε
στους απάνω δρόμους
Τ΄ αι γιαννη θατανε θαρρω……»
Άι Γιάννης ο Λαμπαρδιάρης ή Κλειδωνασ
     στισ 23 ιουνη εορτάζεται η ημερα των γενεθλιων του Ιωαννη του Προδρόμου. Τα ονοματα του  πολλα, κληδωνασ, λαμπαρδιαρησ, λιοτροπησ, ριγανασ…….. και όλα αυτά; από τα πολλα εθιμα που διατηρουνται και σημερα σε ολη την ελλαδα με αποκορυφωμα τις φωτιες που αναβονται.
     συμφωνα λοιπον με το εθιμο την βραδια αυτή γινεται από τις νοικοκυρες το καψιμο των βαϊων, των λουλουδιων του σταυρου και του μαγιατικου στεφανιου.
     τις φωτιεσ πηδουν συνηθωσ 3 φορεσ ολοι οσοι παρευρισκονται εκει ώστε να φυγει το κακο από πανω τους αλλα και για να εχουν υγεια και τυχη!!!
     η εξηγηση που εχει δοθει για αυτεσ είναι:
«ένα πυρολατρικό έθιμο του ηλιακού ζωογόνου φωτός, επειδή επιστρέφει στην μειωμένη του πορεία προς τον χειμώνα. Έτσι καθώς περνάμε την φωτιά, περνάμε από την μία ηλιακή περίοδο στην άλλη αλλά και από την μία κατάσταση της ζωής στην άλλη»!!!!
     ένα άλλο πολύ ενδιαφερον στοιχειο της ημερασ είναι και ο κλειδωνασ.   
       όπως ελεγαν οι «παλιοι» από το μολυβι που ελιωναν στις φωτιεσ και το εριχναν στη συνεχεια στο νερο σχηματιζοταν μια μορφη από την οποια μελετουσαν την τυχη των ανθρωπων και ιδιαιτερα των ανυπαντρων κοριτσιων!!!
     στην κεφαλονια το εθιμο διατηρειται μεχρι και σημερα αναλειωτο μεσω των πολιτιστικων ή αλλων συλλογων και αναβιωνει κάθε χρονο σχεδον σε ολεσ τις πολησ και τα χωρια της.
     σημερα βρεθηκαμε στην λακηθρα και συγκεκριμενα στα φωκατα οπου εκει ο δραστηριοσ τοπικοσ συλλογοσ α.ο. φωκατων με τον ακουραστο προεδρο του κ. νικο φωκα, αναβιωσε το εθιμο στο εκκλησακι του αη γιαννη του χωριου, μεσα σε μια πολύ ομορφη και λαμπρη εκδηλωση που η συμμετοχη του κοσμου ξεπερασε κάθε προηγουμενο ενώ το κεφι ανεβηκε σε υψηλα στανταρ.
     μετα την λειτουργια, οι φωτιεσ αναψαν και το «πηδημα» της αρχισε από μικρουσ και μεγαλουσ μεσα σε ευχεσ, γελια και πολύ χαρα. τα χορευτικα του συλλογου εδωσαν ρεσιταλ με την παρουσια τους χορευοντας  τοπικουσ παραδοσιακουσ χορουσ. οσο για το μπουφε περιττο να πουμε οτι «τιμηθηκε» δεοντωσ από τους παρευρισκομενουσ και ηταν δωρεαν για τους παρευρισκομενουσ.
     στο τελοσ καηκε και ο «κουτσουνασ» που φετοσ παριστανε (τι άλλο;) την αντγκελα μερκερ με παντελονι προσφορα σαρκοζι!!!!!
     ας δουμε τι μας ειπε για το γεγονοσ ο προεδροσ του συλλογου των φωκατων  κ. νικοσ φωκασ:
     «Ο Α.Ο. Φωκάτων, οι κάτοικοι του χωριού μας αλλά και εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω όσους βοήθησαν και με οποιοδήποτε τρόπο στην δημιουργία και επιτυχία αυτής της εκδήλωσης  και ιδιαίτερα τον κόσμο που παραβρέθηκε και μας τίμησε. Επίσης του ιερείς τους ιεροψάλτες και τους επιτρόπους που βοήθησαν τα μέγιστα.
     Ο Α.Ο. Φωκάτων εκτός των αθλητικών του δραστηριοτήτων αγωνίζεται και για την διατήρηση της λαϊκής μας παράδοσης με την συγκεκριμένη εκδήλωση να είναι σε αυτά τα πλαίσια.

     Σήμερα μάλιστα παρουσίασε και το χορευτικό μας συγκρότημα μέρος του προγράμματος του με παραδοσιακούς χορούς. Ένα τμήμα που δημιουργήθηκε πρόσφατα και αγκαλιάστηκε αμέσως από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Με την ευκαιρία που μου δίνεται να ευχαριστήσω τις αξιόλογες δασκάλες χορού του τμήματος κες Μαρία Αυγουστάτου και Ρούλα Βώρρου.
Τέλος να ευχηθώ σε όλους υγεία και καλό καλοκαίρι ανανεώνοντας το ραντεβού για του χρόνου στον Αη Γιάννη. Επίσης να υπενθυμίσω την επόμενη εκδήλωση του Συλλόγου μας που είναι ο αγώνας δρόμου της 1ης Ιουλίου και παρακαλούμε για την συμμετοχή όλων.

     από την πλευρα μασ να συγχαρουμε τον εξαιρετο συλλογο του α.ο. φωκατων που κάθε φορα μας εκπλησσει με την δραστηριοτητα του και ιδιαιτερα το φιλο προεδρο του νικο φωκα για τον αγωνα που δινει να κρατησει ψηλα την σημαια του αθλητισμου και του πολιτισμου toy nησιου μας, μεσω αυτων των εκδηλωσεων…..
και του χρονου ναστε ολοι καλα με υγεια και αναλογεσ επιτυχιεσ!!!!!

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Α.Ο. ΦΩΚΑΤΩΝ 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου