Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30

Γ. ΣΑΡΡΗΣ:ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝ ΕΚΛΕΓΕΙ

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη του στην SportDay ο υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Π.Ο. Γ. Σαρρής μιλάει για όλους και όλα. Μιλάει για τον αντίπαλο του Β. Γκαγκάτση, για την Εθνική ομάδα, τι σκέφτεται για την συνέχεια και εφ' όσον εκλεγεί και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Ας δούμε αναλυτικά τι είπε:

«Το σχέδιό μου για την ΕΠΟ»

Ο πρώην επικεφαλής της ΚΕΔ και υποψήφιος για την ηγεσία της ΕΠΟ αποκαλύπτεται μέσω της «SportDay» στην πρώτη συνέντευξή του, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές.
Γεννήθηκε το 1958, κατάγεται από τη Χίο και το επάγγελμά του είναι γιατρός και δη παθολόγος. Έχει διατελέσει κατά σειρά πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου, μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ και εσχάτως πρόεδρος της ΚΕΔ. Ο Γιώργος Σαρρής, περί ου ο λόγος, κατεβαίνει υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟ, διεκδικώντας την προεδρία σε μια αναμέτρηση που αν μη τι άλλο έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αντίπαλός του ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης. Μόλις μια εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Γιώργος Σαρρής ανοίγει για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου τα χαρτιά του στην «SD».
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
«Οραματίζομαι ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση, λειτουργία και διαχείριση του ποδοσφαίρου μας που θα αλλάξει τα σημερινά δεδομένα, θα μετατρέψει το άθλημα σε πρωταγωνιστή και σε οικονομικό επίπεδο και θα αποθεώσει την ελληνικότητα των πρωταθλημάτων».
Τι πρόκειται να αλλάξετε στον χώρο της διαιτησίας;
«Τη νοοτροπία που υπάρχει γύρω από αυτή. Π.χ. δεν είναι δυνατόν ο καθένας, για λόγους προσωπικούς ή συλλογικούς, να μεταφέρει σε αυτήν όλα τα κακά της ευκαιριακής μοίρας του».
Ποια η άποψή σας για τους Ελληνες διαιτητές;
«Υποστηρίζω, επί παραδείγματι, ότι ένας Ελληνας διαιτητής Δ' Εθνικής κατηγορίας, με τις παραστάσεις που έχει μέχρι να φτάσει εκεί και τα όσα έχει περάσει σε μια πραγματικότητα που τον απαξιώνει με βάναυσο τρόπο κάθε μέρα, μπορεί να διευθύνει έως και ματς της Πρέμιερσιπ με κλειστά μάτια».
Πέρα από τη νοοτροπία, στο πρακτικό σκέλος υπάρχουν αλλαγές που θα εφαρμόσετε;
«Φυσικά και θα γίνουν. Π.χ. έχω ήδη αποφασίσει την είσοδο των πέντε διαιτητών στο Κύπελλο της επόμενης περιόδου. Θα προσπαθήσω να το εφαρμόσω από φέτος, αλλά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια».
Είναι ηλεκτρική η καρέκλα του προέδρου της ΕΠΟ στην Ελλάδα;
«Ναι, είναι. Ωστόσο εγώ και οι συνεργάτες μου έχουμε στο μυαλό μας ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Θέλουμε μια διοίκηση λιγότερο προσωποκεντρική. Μια διοίκηση στην οποία πέρα από την παρουσία του προέδρου θα έχουν ενεργό ρόλο και άλλοι άνθρωποι από το οικοδόμημα της Ομοσπονδίας».
Εννοείτε τα στελέχη της Ομοσπονδίας ή τα μέλη του Δ.Σ.;
«Εννοώ καταρχάς τα μέλη του Δ.Σ., ειδικότερα κάποιους που θα αναλάβουν καίρια πόστα, αλλά και τα στελέχη της Ομοσπονδίας».
Αν εκλεγείτε, σκοπεύετε να μετακομίσετε μόνιμα στην Αθήνα ή θα διατηρήσετε ως βασικό τόπο διαμονής σας τη Χίο;
«Η θέση του προέδρου της ΕΠΟ είναι άμισθη, επομένως δεν είναι δυνατόν να παρατήσω τη δουλειά μου (σ.σ.: ιατρική). Ωστόσο, αποφασίζοντας να ασχοληθώ με την ΕΠΟ, να είστε σίγουροι ότι έχω ήδη χαράξει έναν προγραμματισμό, με βάση τον οποίο θα μπορώ να είμαι απολύτως συνεπής τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις διοικητικές υποχρεώσεις μου. Από 'κει και πέρα, η ακριβής κατανομή του χρόνου μου είναι και θέμα προσωπικό. Εγώ θα είμαι πάντα εκεί που πρέπει και όταν πρέπει για το καλό της ΕΠΟ».
Τι θα ισχύσει με τις ποινές των διαιτητών;
«Αυτό που ισχύει σε επίπεδο FIFA και UEFA, δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό».
Εννοώ τη διαδικασία του πράγματος. Δηλαδή θα συνεχίσουν οι διαιτητές να «μπαίνουν στο ψυγείο» για ένα διάστημα ή θα ανακοινώνονται επίσημες τιμωρίες;
«Οι "τιμωρίες" των διαιτητών ούτε ανακοινώνονται ούτε τις ξέρει ο ίδιος ο εκάστοτε διαιτητής. Η Επιτροπή κρίνει ανάλογα με τη βαθμολογία του παρατηρητή το αν και πότε θα ξαναπαίξει ο διαιτητής. Πάντως, δεν υπάρχουν παραπομπές. Υπάρχουν απλώς αξιολογήσεις των εκθέσεων των παρατηρητών».
Ποιος θα είναι πρόεδρος της ΚΕΔ, αν εκλεγείτε;
«Αυτή θα είναι μια απόφαση που θα πάρει συνολικά το Δ.Σ. της ΕΠΟ».
Έχετε υπάρξει ποδοσφαιριστής;
«Ναι, έχω παίξει ποδόσφαιρο επί 20 χρόνια τόσο σε επίπεδο τοπικού πρωταθλήματος, όσο και σε επίπεδο Δ' Εθνικής». 
Στα διοικητικά του ποδοσφαίρου πότε μπήκατε;
«Καταρχάς να πω ότι ουδέποτε διετέλεσα πρόεδρος ομάδας. Το 2001 έγινα πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου. Και το 2008 εκλέχτηκα μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ».
Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο για την εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα σε εσάς και τον κ. Γκαγκάτση;
«Αναμένω μια εκλογική αναμέτρηση κυρίων. Ξέρουμε και οι δύο τον χώρο και τη λογική του, πιστεύω ότι αμφότεροι θέλουμε το καλό του. Έχουμε διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα και διαφορετικές προτεραιότητες και πατάμε σε ένα παρελθόν. Πάντως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σε προσωπικό επίπεδο δεν έχω καμία αντιπαράθεση με τον κ. Γκαγκάτση».
Περιμένετε αμφίρροπη αναμέτρηση;
«Κάθε εκλογική μάχη είναι αμφίρροπη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει».
Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στις ενώσεις;
«Στέλνω το μήνυμα ότι εγώ και οι συνεργάτες μου λειτουργούμε και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως εκπρόσωποι του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Και θέλουμε πρώτα απ' όλα να λύσουμε τα προβλήματα του συγκεκριμένου χώρου».
Σας ανησυχεί η πιθανότητα, ακόμα κι αν εκλεγείτε, να έχετε απέναντί σας ισχυρή, πολυπρόσωπη αντιπολίτευση στις γενικές συνελεύσεις της ΕΠΟ; Το έχετε σκεφτεί;
«Βεβαίως και το έχω σκεφτεί, αλλά δεν με φοβίζει καθόλου. Ίσα ίσα που θεωρώ ότι η αντιπολίτευση κάνει καλό, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη». 
Πόσες ενώσεις πιστεύετε ότι σας στηρίζουν;
«Με πρότειναν για πρόεδρο 34 ενώσεις και βρίσκομαι σε επικοινωνία με πολλές ακόμη. Θεωρώ μάλιστα ότι αυτή η επικοινωνία βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Έχει γραφτεί κατά κόρον το τελευταίο διάστημα στον Τύπο ότι κατεβαίνετε στις εκλογές της ΕΠΟ με τις ευλογίες του Ολυμπιακού. Θα μας πείτε τη γνώμη σας επί τούτου;
«Στις εκλογές κατέρχομαι με την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και μόνο μ' αυτήν. Οι ενώσεις μου έκαναν την τιμή να με υποδείξουν ως υποψήφιο πρόεδρο». 
Σας ανησυχεί η πιθανότητα να λειτουργήσει αντίστροφα στο απώτερο μέλλον η προαναφερθείσα περιρρέουσα ατμόσφαιρα, «πλήττοντας» την αυτονομία σας;
«Ολα αυτά τα δημοσιεύματα είναι εκ του πονηρού. Κάποιοι τα διοχέτευσαν για να κάνουν κακό σε μένα. Το να βγει π.χ. αύριο κάποιος να πει ότι με στηρίζει ο ΠΑΟ ή η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ πάλι εκ του πονηρού θα είναι».
Μετά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος είχε εκδώσει μια ανακοίνωση ο ΠΑΟ για τη διαιτησία, στην οποία αναφερόταν και το δικό σας όνομα. Θέλετε να κάνετε ένα σχόλιο;
«Οχι, εγώ από την πλευρά μου δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με κανέναν. Ωστόσο, γενικότερα πιστεύω ότι η ελληνική διαιτησία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε καλό επίπεδο και στόχος μας είναι μέρα με τη μέρα τόσο ο συγκεκριμένος τομέας όσο και οι άλλοι τομείς που υπάγονται στην Ομοσπονδία να βελτιώνονται και να αναβαθμίζονται ακόμη περισσότερο». 
Κεφάλαιο Εθνική ομάδα. Τι σκέφτεστε και πώς θα χειριστείτε τον συγκεκριμένο τομέα, που αν μη τι άλλο αποτελεί τη «βιτρίνα» της ομοσπονδίας;  
«Ο τομέας των Εθνικών ομάδων είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της Ομοσπονδίας για τα επόμενα χρόνια. Ένα στοίχημα που θα κερδηθεί απ' όλους με την πολύτιμη συμβολή του κ. Σάντος και όλων των συνεργατών του στο τιμόνι όχι μόνο της ανδρικής ομάδας αλλά και του σχεδιασμού για το αύριο». 
Σκοπεύετε να συνεχίσετε την εφαρμογή του μοντέλου λειτουργίας που κατάρτισε; 
«Ναι και πρώτα απ' όλα θα ετοιμάσουμε την Εθνική κάτω των 23 ετών που έχει ζητήσει. Σε οργανωτικό επίπεδο θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία του τομέα με αναβάθμιση των ανθρώπων που ασχολούνται, την ενεργή συμμετοχή και άλλων. Στόχος μας είναι επίσης η δημιουργία νέου αθλητικού κέντρου για τις Εθνικές ομάδες». 
ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ 
Κατηγορηθήκατε ευθέως για τη διαδικασία καταρτισμού των πινάκων διαιτητών. Ποια είναι η θέση σας;
«Δεν πήρα μέρος στη διαδικασία, ίσως και να μην έπραξα καλώς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και δεν φέρω καμία ευθύνη για το αποτέλεσμα, το οποίο βεβαίως στηρίζω, ως επιλογή των ειδικών. Η κατηγορία «αποσύρθηκε» αμέσως μετά με τον ίδιο τρόπο που διατυπώθηκε».
Αληθεύει ότι κληθήκατε από τον εισαγγελέα να καταθέσετε σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν γίνει για τη διαδικασία ορισμού; 
«Δεν έχω κληθεί από τον εισαγγελέα. Έχω ακούσει και διαβάσει ότι θα κληθώ, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω λάβει κανένα έγγραφο». 
«Περίπτωση Βασάρα»
Αληθεύει ότι στη ροή της περασμένης σεζόν υπήρξε ρήξη ανάμεσα σε εσάς και τον Κύρο Βασάρα, από την οποία προήλθε και η αντικατάστασή του;
«Μεσούσης της περιόδου ο κ. Βασάρας στοχοποιήθηκε για κάποιες επιλογές του. Αποφασίσαμε τότε την αντικατάστασή του για να ηρεμήσει το κλίμα και να προστατευτεί ο ίδιος. Τελικά εκτιμώ ότι είχαμε δίκιο».
Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον Σοφοκλή Πιλάβιο;
«Πολύ καλές έως άριστες, θα έλεγα. Τον τιμώ για όσα πρόσφερε. Είναι μια πολύτιμη για το ελληνικό ποδόσφαιρο παρουσία με την οποία η ΕΠΟ θα συνεχίσει, το θέλω προσωπικά, να έχει στενή σχέση».
Ποιο είναι το πλάνο σας για την αθλητική δικαιοσύνη;
«Θα κάνουμε ακριβώς ό,τι προβλέπουν οι κανόνες της FIFA και της UEFA. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πάσχει από νόμους και κανονισμούς, πάσχει στο κομμάτι της εφαρμογής τους. Αυτό θα κοιτάξουμε να βελτιώσουμε».
Παρατηρούμε ότι στο ψηφοδέλτιο οι 9 από τους 15 είναι παράγοντες της προηγούμενης διοίκησης και οι υπόλοιποι είναι καινούριοι. Θέλετε να εξηγήσετε το σκεπτικό σας;
«Είναι ένα κράμα. Θεωρώ ότι είναι καλό. Η ανανέωση πρέπει να ξεκινάει από την κορυφή. Εγώ είμαι παράγοντας στην ΕΠΟ τέσσερα χρόνια. Αυτό από μόνο του είναι ανανέωση. Το ποδόσφαιρο προχωράει μπροστά, δεν γυρίζει πίσω». 
Το θέμα της αναδιάρθρωσης 
Πότε αποφασίσατε να διεκδικήσετε την προεδρία;
«Το αποφάσισα λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών, έπειτα από παροτρύνσεις ενώσεων και αφότου οριστικοποιήθηκε ότι ο Σ. Πιλάβιος δεν θα είναι υποψήφιος». 
Έχει προκαλέσει πολλή κουβέντα η διαδικασία που ακολουθήθηκε στο θέμα Βόλου, Καβάλας, Ηρακλή, σε ό,τι αφορά κυρίως στη νομιμότητα ή μη της επανόδου τους, μεσούσης της περιόδου. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό το θέμα;
«Εδώ και καιρό είχα δηλώσει ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος αποκατάστασης, μια φόρμουλα που να είναι νομότυπη. Θεωρώ ότι έγινε αυτό που μπορούσε να γίνει στην παρούσα φάση».
Ήταν απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ;
« Όχι, το Δ.Σ. της ΕΠΟ δεν μπορούσε να πάρει απόφαση. Αυτό που μπορούσε να κάνει ήταν να προτρέψει τις λίγκες και το έκανε. Δεν μπορούσε όμως να επιβάλλει π.χ. σε μια λίγκα να αλλάξει την προκήρυξή της. Μπορούσε μόνο να την προτρέψει. Οι Λίγκες είναι αυτές που μπορούν να τροποποιήσουν τις προκηρύξεις τους και έπειτα από αυτό επικυρώνονται από την ΕΠΟ».
Κεφάλαιο Δ' Εθνική. Είδαμε αλλεπάλληλες αλλαγές σε αυτό το κομμάτι και συνεχείς αυξομοιώσεις στο μοντέλο της κατηγορίας. Πού οφείλονταν αυτές οι «μεταρρυθμίσεις»;
«Υπήρχε και υπάρχει ένα σχέδιο εδώ και δύο χρόνια που είχε περάσει μάλιστα τότε από τη Γενική Συνέλευση για σταδιακή μείωση των ομάδων και προέβλεπε ότι ο αριθμός θα ήταν πολύ μικρότερος. Με στόχο κάποια στιγμή, σε συνεννόηση με την Ενωση Β' Γ' Εθνικής, να προχωρήσουμε σε συγχώνευση της Γ' Εθνικής με τη Δ' Εθνική σε μια ερασιτεχνική κατηγορία».
Και τελικά τι έγινε;
«Τελικά αυτό σταμάτησε φέτος με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Ήταν κατά τη γνώμη μου μια λανθασμένη απόφαση και εγώ ήμουν μεταξύ αυτών που μειοψηφήσαμε, όπως και ο πρόεδρος. Ήταν μια πρόταση του κ. Χατζηαποστόλου. Δική μας δέσμευση είναι ότι το αρχικό σχέδιο θα προχωρήσει και σύντομα θα ολοκληρωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου