Τρίτη, Νοεμβρίου 13

Η διαιτησία θέλει διαφάνεια !



Η διαιτησία στο ποδόσφαιρο είναι ο πιο ευαίσθητος τομέας. 
Η καχυποψία από τη μια , τα λάθη των διαιτητών από την άλλη, οι επιτήδειοι που παίζουν παιγνίδια, αλλά και η συνήθεια να ρίχνουν όλοι την όποια βαθμολογική απώλεια των ομάδων τους στον διαιτητή, κάνουν τα πράγματα περίεργα  σε σημείο να χρειάζεται μια ειδική αντιμετώπιση.
Το κύριο αντίδοτο σε όλα αυτά είναι η διαφάνεια.
Κάθε τι που έχει σχέση με την διαιτησία πρέπει να είναι ξεκάθαρο, διαφανές και χωρίς καμία σκιά.
Το λάθος που γίνεται εδώ και λίγα χρόνια, είναι να μη ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των παρατηρητών. Κι αφού έτσι το θέλουν, τουλάχιστον θα μπορούσαν να ανακοινώνουν τους διαιτητές που παραπέμπονται στην πειθαρχική και στη συνέχεια να γνωστοποιούσαν τις αποφάσεις της πειθαρχικής και την αιτιολογία τους. 
Μια τέτοια τακτική θα αποφόρτιζε το παρασκήνιο. 
Γιατί σήμερα καθένας που θίγεται λέει πολλά και διάφορα για κουκουλώματα και για αδιαφάνεια. Κι ενώ μπορεί η αρμόδια επιτροπή της Ε.Π.Ο. κάνει σωστά τη δουλειά της, ο κόσμος δεν το ξέρει και συμπεραίνει όπως εκείνος θέλει, ή όπως τον συμφέρει ανά περίπτωση. 
Η ανακοίνωση της παραπομπής και της ενδεχόμενης ποινής, είναι στοιχεία που μειώνουν εκρήξεις βίας λεκτικής ή  πραγματικής που εκδηλώνεται με χίλιες δυο πράξεις κι ενέργειες.
Η τακτική του μυστικισμού, της μυστικοπάθειας  και της τακτικής που ισχύει σήμερα, δίνει το 
δικαίωμα σε  πολλούς να αμφισβητούν το σωστό μέτρο του ορισμού και να ζητάνε την επιστροφή στην κλήρωση. Με δυο λόγια λένε δεν εμπιστευόμαστε τις επιλογές σας και θέλουμε να έχει η ...τύχη το δικαίωμα αυτό. 
Βέβαια η άποψη αυτή είναι λαθεμένη, αφού όλες τις επιλογές τις κάνει η ίδια επιτροπή κι αυτό σημαίνει ότι εμπιστεύεται όλες τις επιλογές αυτές.
Ο ορισμός δίνει την ευθύνη σε αυτόν που ορίζει για την απόδοση του οριζόμενου. Μόνο γι αυτόν το λόγο , θα έπρεπε να γνωρίζει καθένας αν ελέγχεται ο διαιτητής, ή αν παίζει κατευθυνόμενος από συμφέροντα. 
Τι είναι αυτό που κάνει την ΚΕΔ και την ΕΠΟ αν θέλετε να μη δίνει προς τα έξω αυτούς που τιμωρούνται για τα λάθη τους, όταν ανακοινώνει ποινές σε βάρος προπονητών και σωματείων. 
Βέβαια δεν σημαίνει με αυτή τη τακτική  πως θα μειωθούν τα λάθη των διαιτητών, αυτό είναι μια άλλη ιστορία η βελτίωση δηλαδή της απόδοσης των διαιτητών. Αλλά σίγουρα θα κλείσει πολλά στόματα. 
Σε τελευταία ανάλυση ΟΛΟΙ θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν την τύχη ενός αποτυχόντα στο έργο του διαιτητή, πολύ περισσότερο μάλιστα αν τα λάθη του είναι εξόφθαλμα ή με την λογική 
απαράδεκτα. 
Πιστεύω πως οι διοικούντες την ΕΠΟ δεν γνωρίζουν το αντικείμενο γι αυτό και δεν έχουν ιδέες για να το διορθώσουν. Μπορεί πάλι να ξέρουν πολύ περισσότερα και να τους βολεύει μια τέτοια κατάσταση. ΄Οπως και να έχει το θέμα, η διαιτησία είναι χώρος που μπορεί να βελτιωθεί μόνο αν υπάρχει διαφάνεια και αν δεν υπάρχουν σκοπιμότητες. 
Κι επειδή υπάρχουν πολλά σκαλιά για την βελτίωση του χώρου, θα επανέλθουμε  με άλλες προτάσεις και λύσεις. 
Πηγή:http://goldensnews.blogspot.gr
Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νίκο Φύριο
για την αδειοδότηση της αναδημοσίευσης
του παρόντος άρθρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου