Παρασκευή, Νοεμβρίου 2

Η εκμετάλλευση της διαιτησίας...

   Για κάθε λογικό άνθρωπο, για κάθε φίλαθλο που θέλει να βλέπει αγώνες ποδοσφαίρου κι ο νικητής να αναδεικνύεται στο γήπεδο, θέλει τη διαιτησία ανεπηρέαστη, αδέκαστη και τίμια. 
Νίκος Φύριος
   Εδώ διαπιστώνουμε πως οι παράγοντες του ποδοσφαίρου έχουν διαφορετική άποψη. Καθένας θέλει τη διαιτησία με το μέρος του και κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να έχει τον έλεγχο της ή τουλάχιστον να απολαμβάνει της εύνοιας της.

   Η μάχη για τη διαιτησία ξεκίνησε πριν από τις πρόσφατες εκλογές της ΕΠΟ, με την παράταξη Γκαγκάτση να σηκώνει τους τόνους. 
Οι εκλογές έγιναν, η παράταξη Σαρρή κέρδισε και μάλιστα πανηγυρικά και όλοι περίμεναν να ησυχάσει ο χώρος. Μάλιστα ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ, είχε διατελέσει και πρόεδρος της ΚΕΔ που σημαίνει πως ξέρει πολλά από τη λειτουργία της. Για να διατηρήσει μάλιστα το ίδιο σχήμα στην επιτροπή πάει να πει πως εμπιστεύεται τα μέλη της και προσδοκά από αυτά την βελτίωση του χώρου.
Γ. Δούρος - Μέλος της ΚΕΔ
   Ωστόσο τον τελευταίο καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες για άνιση μεταχείριση , δηλαδή για διαιτητές που δεν χρησιμοποιούνται γιατί ανήκουν σε Ενώσεις που δεν ψήφισαν υπέρ της σημερινής διοίκησης.
   Για να είμαι ειλικρινής δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το θέμα και δεν μπορώ να ξέρω αν οι καταγγελίες αυτές είναι αληθινές. Αλλά για να δημοσιοποιούνται και να μη διαψεύδονται, μπορεί να είναι κι έτσι.
Αν συμβαίνει αυτό, τα μέλη της ΚΕΔ είναι ελεγκτέα.
Κι ακόμη αποδεικνύεται σαθρό το σύστημα που ήθελε την ένταξη των συνδέσμων στις Ενώσεις.
   Η ΚΕΔ που ελέγχεται από την διοίκηση, όφειλε να μη υπακούσει σε  τέτοιες εντολές γιατί οι διαιτητές δεν οφείλουν να πληρώνουν για τις επιλογές των παραγόντων του ποδοσφαίρου στο χώρο των οποίων ανήκουν. Μέσα στους διαιτητές αυτούς μπορεί και υπάρχουν στελέχη που διαφωνούν με τις επιλογές των παραγόντων της Ένωσης τους , αλλά δεν μπορούν να αντιδράσουν γιατί και δεν τους πέφτει λόγος και απαγορεύεται από τους κανονισμούς.
Μέσα στους διαιτητές αυτούς υπάρχουν και πολλοί που είναι ικανοί, άλλοι που είναι εξελίξιμοι και ταλέντα. Ποιος λοιπόν ορίζει πως πρέπει το ποδόσφαιρο να στερηθεί των υπηρεσιών τους επειδή ο πρόεδρος της Ένωσης τους είναι με τον άλφα ή τον βήτα ποδοσφαιρικό παράγοντα; 
  Κάποια στιγμή η διοίκηση της Ένωσης μπορεί να αλλάξει στρατόπεδο, αλλά αν έχει περάσει καιρός, μερικοί εξ αυτών μπορεί να έχουν χάσει το τρένο της αξιολόγησης και προώθησης τους. 
   Ποιος είναι λοιπόν χαμένος; 

Θαν. Μπριάκος - Μέλος της ΚΕΔ
   Πως θα βελτιωθεί ο χώρος της διαιτησίας αν σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει αξιοκρατία, εμπειρία, αξιοκρατία και πως θα προσηλυτιστούν νέοι σε αυτό το χώρο ώστε να υπάρχει καλή και σωστή ανάπτυξη του αθλήματος;
   Από την άλλη αποδεικνύεται το μεγάλο λάθος των παραγόντων που αγκαλιάζουν τη διαιτησία και τη θέλουν στους κόλπους τους. Κι όλοι μας καταλαβαίνουμε γιατί θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Όλα όμως έχουν όρια.
   Τίποτε δεν πήγε προς το καλύτερο με την διάλυση των συνδέσμων.   Κι αυτό γιατί οι παράγοντες του ποδοσφαίρου δεν διαχειρίστηκαν σωστά το θέμα. 
   Βέβαια τεράστια ευθύνη έχουν και οι ίδιοι οι διαιτητές που κοιτάνε μόνο το συμφέρον τους αρχής γενομένης από την εκάστοτε ΚΕΔ/ΕΠΟ και φτάνοντας μέχρι τον τελευταίο διαιτητή που ψάχνει τρόπους αξιολόγησης του. Έτσι λοιπόν κάνουν όλοι τα καλά παιδιά στους παράγοντες και αρχίζουν να ψιθυρίζουν, να μιλάνε ή να διαμαρτύρονται μόνο όταν μπούνε οριστικά στο περιθώριο, οπότε μιλάνε εκ του ασφαλούς και το παίζουν δήθεν μάγκες....
Με την ευκαιρία να κάνω μια πιο συγκεκριμένη αναφορά κι αυτή έχει να κάνει με την διαμάχη που υπάρχει στην ΕΠΣ Καρδίτσας. 
   Θα δεχθώ λοιπόν πως η Ένωση έχει δίκιο να διαμαρτύρεται για την συμπεριφορά της ΚΕΔ απέναντι στους διαιτητές της Ένωσης. Πως όμως είναι δυνατόν η Ένωση να έχει την ίδια συμπεριφορά με την ΚΕΔ απέναντι σε ένα μέλος της όπως είναι ο Ηλίας Χατζής; 
   Αν υποθέσουμε πως αυταρχικά και άδικα η ΚΕΔ δεν ορίζει σε αγώνες διαιτητές από την Καρδίτσα, το ίδιο ισχύει και για  την Ένωση που θέλει να μη χρησιμοποιείται ο Χατζής. 

  Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την απαράδεκτη ανάμειξη των στελεχών της διαιτησίας στα διοικητικά των Ενώσεων ή της ΕΠΟ.    Κι αυτή την ανάμειξη σε χωράφια που δεν είναι δικά τους πληρώνουν κατά περιόδους, γιατί το φαινόμενο αυτό δεν είναι σημερινό....
  Ευχαριστούμε το φίλο δημοσιογράφο κ. Νίκο Φύριο για την αδειοδότηση της αναδημοσίευσης του παρόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου