Τρίτη, Ιανουαρίου 1

ΠΑΝΟΣ ΜΑΤΙΑΤΟΣ:"Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ" ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
 Πιστεύω ότι κάποια παιδιά θα παίξουν σίγουρα πολύ ψηλά.....
   Είναι προπονητής εδώ και 25 χρόνια, έχει περάσει από όλες τις ομάδες του τοπικού μπάσκετ.  Έχει αποκτήσει πολλές εμπειρίες, οι οποίες τον βοηθούν να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε καταστάσεις. Γνωρίζει το αντικείμενο όσο κανείς άλλος στο νησί. Το έχει υπηρετήσει άλλωστε για πολλά χρόνια ως αθλητής του Κεφαλληνιακού. Ήταν μάλιστα ένα από τα μέλη της παρέας που ίδρυσε την ομάδα και έφερε το μπάσκετ στο νησί σαν επίσημο άθλημα.
   Ποιος θα ξεχάσει το γηπεδάκι του 2ου Λυκείου που τότε έδινε εκεί τους αγώνες της η ομάδα με το πάθος και την αγάπη του σημερινού κόουτς να ξεσηκώνει τους πάντες και να δίνει χαρά στον κόσμο, που στην κυριολεξία το κατέκλειε σε κάθε παιχνίδι.
  Ποιος θα ξεχάσει τις δυο επιτυχημένες εκείνες βολές του Πάνου Ματιάτου, περί ου ο λόγος, σε σχεδόν νεκρό χρόνο, στο παιχνίδι ντέρμπι με την Προοδευτική Πατρών το 1983, που έκρινε τον πρωταθλητή από την δική του θαυμαστή ψυχραιμία.
   Αυτός είναι ο Πάνος Ματιάτος το ιερό "τέρας" του Κεφαλονίτικου μπάσκετ, ο φίλος, ο δάσκαλος, ο παιδαγωγός. Ο άνθρωπος που μαθαίνει τα μυστικά της "πορτοκαλί θεάς" με τον καλύτερο τρόπο στα παιδιά που αγαπούν το μπάσκετ και τους μεταφέρει τις τεράστιες εμπειρίες του αλλά και τις μεγάλες γνώσεις που έχει πάνω στο άθλημα. Είναι ο άνθρωπος που δούλεψε και δουλεύει σκληρά, πίστεψε και πιστεύει στο ταλέντο των Κεφαλονιτών καλαθοσφαιριστών και δικαιώθηκε για αυτό βγάζοντας αθλητές που έπαιξαν ακόμη και σε Εθνική ομάδα με πρώτο και καλύτερο τον Αλέξη Παπαδάτο.
   Είναι τιμή για το sportsthea που θα συνομιλήσει με τον Πάνο και ακόμη περισσότερο που θα φιλοξενήσει τη δική του συνέντευξη. Άλλωστε  τον Πάνο τον ξέρω πολύ καλά, ξέρω το πάθος του για τελειότητα σε ότι καταπιάνεται. Τον ξέρω καλά γιατί πριν πολλά χρόνια είχα την τιμή να είμαι ένας από αυτούς που εμπιστεύθηκε την επιθυμία του για δημιουργία μπασκετικής ομάδας στο νησί και αμέσως αναλάβαμε δράση. Και το κάναμε αμέσως γιατί απλά πιστεύαμε σε αυτόν και δικαιωθήκαμε αφού με την πρώτη συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα της Β' Ε.Σ.Κ.Α.Η. (δεν υπήρχε Α1 και Α2 τότε) το κατέκτησε με μια μόνο ήττα στην 1η αγωνιστική. Στη συνέχεια κατέκτησε το εντυπωσιακό σερί 9 νικών!!!!! και ο Πάνος ήταν από τους κορυφαίους της "κυανέρυθρης" ομάδας του Σπύρου Πανταζόπουλου, τότε προπονητή.
   Ο Πάνος Ματιάτος είναι ο άνθρωπος που δε θα σε πουλήσει ποτέ, σαν καλός "καπετάνιος" θα παλέψει μέχρι τελευταία στιγμή για το καλύτερο.
   Αυτά ..... Ας περάσουμε στην συνέντευξη που περιμέναμε καιρό και μάλιστα με αγωνία γιατί πραγματικά είχαμε καθυστερήσει.
   Πώς βλέπεις το μπάσκετ στην Κεφαλονιά;
Σε επίπεδο υποδομών είναι σε πολύ καλό επίπεδο, κάτι που φαίνεται από την παρουσία νεαρών παικτών στις ανδρικές ομάδες, τόσο στον ΑΣΚ όσο και στο ΝΕΟΛ. Επίσης οι παιδικές ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν μια πολύ καλή παρουσία στο παιδικό πρωτάθλημα με προκρίσεις σε επόμενες φάσεις, φέτος μόνο συγκυριακά πιστεύω δεν προκρίθηκε η ομάδα του ΑΣΚ, ενώ η ομάδα του ΝΕΟΛ με μια πολύ καλή φουρνιά βαδίζει προς τα τελικά. 
Επίσης η ομάδα παμπαίδων του ΑΣΚ, ηλικία 12 και 13 ετών, έχει μια πολύ καλή παρουσία και είναι ανταγωνιστική και νίκησε μάλιστα ομάδες με ιστορία και μεγάλα φυτώρια στο μπάσκετ, όπως Έσπερος και Απόλλωνας. Εδώ θα σταθώ στην προσπάθεια που κάνει ο ΑΣΚ φέτος για συμμετοχή σε αγώνες παμπαίδων ώστε τα παιδιά να παίρνουν αγωνιστικές εμπειρίες,  μια πρωτοβουλία του Θανάση Μουίκη που παρ' όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι σύλλογοι υλοποίησε αυτήν την επιθυμία μας, κάτι που δείχνει την αγάπη όλων για τις υποδομές και την προοπτική του αθλήματος.
   Πάνο, πες μου πώς βλέπεις την πορεία των ανδρικών ομάδων του νησιού μας;
Μετά την Γ' εθνική και ένα χρόνο μετά την αδρανοποίηση του ΑΣΚ έγινε προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης του ανδρικού τμήματος και είχα την ευθύνη για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Σαν προπονητής κατέβαλα μια προσπάθεια συγκέντρωσης όλων των έμπειρων παικτών που είχαν παίξει κατά καιρούς ή συνέχιζαν να παίζουν  ώστε να φτιάξουμε μια ισχυρή ομάδα στο νέο ξεκίνημα. Δυστυχώς, για διάφορους λόγους αυτή η προσπάθεια δεν αγκαλιάστηκε με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε με νέα και άπειρα παιδιά, κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πιστεύω, όμως, πως χρόνο με το χρόνο θα βελτιωνόμαστε και γρήγορα η ομάδα θα βρεθεί σε υψηλότερες κατηγορίες. 
Όσο για το ΝΕΟΛ, τα προηγούμενα χρόνια είχε μια αξιοζήλευτη πορεία, βοηθούμενη και από παιδιά που στο παρελθόν είχαν παίξει στον ΑΣΚ. Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά αλλά πιστεύω με την βοήθεια όλων η ομάδα να παραμείνει και θα έχει κερδίσει και μεγάλη εμπειρία σε νέα παιδιά από το Ληξούρι. 
   Υπάρχει συμμετοχή παιδιών coach στα μικρότερα τμήματα του ΑΣΚ;
Η συμμετοχή μικρών παιδιών δημοτικού σχολείου στα τμήματα αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερις -μαζί με εμένα- αξιόλογοι προπονητές-παιδαγωγοί για την εισαγωγή των παιδιών: ο Γιάννης Βουργίδης, ο Λεωνίδας Παπαδάτος και ο Γεράσιμος Μαρκάτος. Ξεκινάμε από τμήματα αρχαρίων και ακολουθούν τέσσερις διαβαθμίσεις με βάση την ηλικία για να καταλήξουμε στην παιδική ομάδα με κανονικές αγωνιστικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα ωριμάζει τα παιδιά στο άθλημα μέσα από την διασκέδαση, την χαρά του παιχνιδιού, την φιλία και την πειθαρχία της ομάδος.
Πάνο, παλαιότερα είχε ξεπηδήσει από εδώ ο Αλέξης Παπαδάτος όπως και άλλα παιδιά που έπαιξαν σε υψηλότερο επίπεδο, τώρα υπάρχει τέτοια προοπτική;
Το μεράκι μας με τους μικρούς και την πρόοδο των αθλητών μας είναι από παλιά. Πιστεύω ότι κάποια παιδιά θα παίξουν σίγουρα πιο ψηλά και ειδικά στις μέρες μας που λόγω της οικονομικής δυσπραγίας τα ελληνόπουλα θα παίρνουν μεγαλύτερες ευκαιρίες και φέτος στείλαμε δύο παιδιά, το Ν. Κουγιανό και τον Α. Μαγουλά. Όμως σήμερα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές από την εποχή του Αλέξη. Εκείνη την εποχή ο Αλέξης ήταν με μια μπάλα έξω από το σπίτι μα και μέσα σ΄ αυτό. 
Σήμερα τα παιδιά αφιερώνουν πολλές ώρες στο Ιντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Επίσης, η Ομοσπονδία είναι απούσα, παλαιότερα έκανε αγώνες επιλέκτων Περιφέρειας, τουρνουά Χριστουγέννων. Όλο αυτό το τοπίο είναι αρνητικό για την εξέλιξη του αθλητή. Παρ΄ όλα αυτά βλέπουμε μικρούς που ξεχωρίζουν και θα αναφερθώ σε δύο νεαρούς παίκτες που συμμετέχουν στις ανδρικές ομάδες με πολύ καλή παρουσία, ο Ανδρέας Πορτελάνος του Α.Σ.Κ. και ο Χαράλαμπος Βολτέρας του Ν.Ε.Ο.Λ. Αν συνεχίσουν με την ίδια συνέπεια και σκληρή δουλειά, προσγειωμένοι θα έχουν πολύ καλή πορεία.
Στην εξέλιξη των παικτών πρέπει να αναφέρουμε την ολοχρονική δουλειά που γίνεται, κάτι στο οποίο ο σύλλογός μας είναι αρωγός χρόνια και φέτος είχαμε και σημαντική παρουσία και του Ν.Ε.Ο.Λ. Προς αυτήν την κατεύθυνση με καλοκαιρινά camp, συμμετοχή σε τουρνουά, προπονητικά camp στην Κεφαλονιά. Μέχρι και αποστολή στις ΗΠΑ είχαμε φέτος του αθλητή μας Ανδρέα Πορτελάνου, πραγματικά άπιαστο όνειρο για άλλους συλλόγους.
   Υπάρχει προοπτική τοπικά στο άθλημα;
Ευτυχώς υπάρχει και εμπειρία και αγάπη γι΄ αυτό που κάνουμε, τόσο σε επίπεδο Διοίκησης, όσο και προπονητών. Εγώ είμαι 25 χρόνια στην προπονητική, οι άλλοι επίσης προπονητές αρκετά χρόνια. 
Επίσης, οι διοικούντες και ειδικά ο Θανάσης πολλά χρόνια και περασμένος από τη στενωπό της Γ΄ Εθνικής. Πιστεύω παρ΄ όλα τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες θα προχωράμε γιατί βασικά είμαστε μέσα στην κοινωνία, που θα μας στηρίζει.
Εύχομαι στους αθλητές, μικρούς και μεγάλους, γονείς, παράγοντες, προπονητές καλή χρονιά υγεία καλή πρόοδο στα παιδιά και μην ξεχνάμε ο αθλητισμός σε σφυρηλατεί, σε κάνει πιο δυνατό και υγιή, κάτι που όλοι χρειαζόμαστε ειδικά σήμερα.
Και σε σένα, Νίκο, με χρόνια τώρα συμμετοχών στην αθλητική πορεία του τόπου μας και από αυτό το πόστο σου εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπικά και οικογενειακά τα καλύτερα.
Ευχαριστούμε, κόουτς, ευχόμαστε Καλή Χρονιά και σε σένα προσωπικά αλλά και στην ομάδα σου πολλές επιτυχίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου