Δευτέρα, Ιουνίου 24

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΕΦΙ ΣΤΑ ΦΩΚΑΤΑ... ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΝΑ (ΦΩΤΟ)


αναψαν και παλι οι φωτιεσ στα φωκατα ..........
επιτυχημενη ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ εκδηλωση ΤΟΥ Α.Ο. ΦΩΚΑΤΩΝ για τον αι γιαννη τον λαμπαρδιαρη

«……Τ΄ αι γιαννη θατανε θαρρω……»

Άι Γιάννης ο Λαμπαρδιάρης ή Κλειδωνασ - ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΣΤΙΣ 23 ιουνη εορτάζεται η ημερα των γενεθλιων του Ιωαννη του Προδρόμου. Τα ονοματα του  πολλα, κληδωνασ, λαμπαρδιαρησ, λιοτροπησ, ριγανασ…….. και όλα αυτά; από τα πολλα εθιμα που διατηρουνται και σημερα σε ολη την ελλαδα με αποκορυφωμα τις φωτιες που αναβονται.
συμφωνα λοιπον με το εθιμο την βραδια αυτή γινεται από τις νοικοκυρες το καψιμο των βαϊων, των λουλουδιων του σταυρου και του μαγιατικου στεφανιου.
τις φωτιεσ πηδουν συνηθωσ 3 φορεσ ολοι οσοι παρευρισκονται εκει ώστε να φυγει το κακο από πανω τους αλλα και για να εχουν υγεια και τυχη!!!
η εξηγηση που εχει δοθει για αυτεσ είναι:
«ένα πυρολατρικό έθιμο του ηλιακού ζωογόνου φωτός, επειδή επιστρέφει στην μειωμένη του πορεία προς τον χειμώνα. Έτσι καθώς περνάμε την φωτιά, περνάμε από την μία ηλιακή περίοδο στην άλλη αλλά και από την μία κατάσταση της ζωής στην άλλη»!!!!
ένα άλλο πολύ ενδιαφερον στοιχειο της ημερασ είναι και ο κλειδωνασ.     
όπως ελεγαν οι «παλιοι» από το μολυβι που ελιωναν στις φωτιεσ και το εριχναν στη συνεχεια στο νερο σχηματιζοταν μια μορφη από την οποια μελετουσαν την τυχη των ανθρωπων και ιδιαιτερα των ανυπαντρων κοριτσιων!!!
στην κεφαλονια το εθιμο διατηρειται μεχρι και σημερα αναλειωτο μεσω των πολιτιστικων ή αλλων συλλογων και αναβιωνει κάθε χρονο σχεδον σε ολεσ τις πολΕΙσ και τα χωρια της.
ΕΤΣΙ σημερα στην λακηθρα και συγκεκριμενα στα φωκατα ο δραστηριοσ τοπικοσ συλλογοσ α.ο. φωκατων με τον ακουραστο προεδρο του κ. νικο φωκα, αναβιωσε για μια ακομη χρονια το εθιμο στο ΓΡΑΦΙΚΟ εκκλησακι του αη γιαννη του χωριου, μεσα σε μια πολύ ομορφη και λαμπρη εκδηλωση που η συμμετοχη του κοσμου ξεπερασε κάθε προσδοκια ενώ το κεφι ανεβηκε σε υψηλα στανταρ.
μετα την λειτουργια, οι φωτιεσ αναψαν και το «πηδημα» της αρχισε από μικρουσ και μεγαλουσ μεσα σε ευχεσ, ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ, γελια και πολύ χαρα. 
τα χορευτικα του συλλογου εδωσαν ρεσιταλ με την παρουσια τους χορευοντας  τοπικουσ παραδοσιακουσ χορουσ yπο τισ οδηγιεσ των δασκαλων τουσ κ.κ. αυγουστατου και βωρρου.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟς Κ. ΝΙΚΟΣ ΦΩΚΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΟΣΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ Κ. ΠΑΠΑΔΑΤΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΟΤΑΝ ΑΝΑΕΛΑΒΕ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ.
την παρασταση και εφετοσ εκλεψε ο δραστηριοσ προεδροσ του συλλογου κ. νικοσ φωκασ με τισ χορευτικεσ του ικανοτητεσ και το Ζειμπεκικο του!!!
οσο για το μπουφε περιττο να πουμε οτι «τιμηθηκε» δεοντωσ από τους παρευρισκομενουσ και ηταν δωρεαν για ΟΛΟΥΣ.
στο τελοσ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ καηκε και ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΣ «κουτσουνασ».
από την πλευρα μασ να συγχαρουμε τον συλλογο του α.ο. φωκατων που κάθε φορα μας εκπλησσει με την δραστηριοτητα του και ιδιαιτερα το φιλο προεδρο του νικο φωκα για τον αγωνα που δινει να κρατησει ψηλα την σημαια ΕΚΤΟΣ του αθλητισμου και του πολιτισμου toy nησιου μας, μεσω αυτων των εκδηλωσεωΝ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ TOY XΡONOY
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Α.Ο. ΦΩΚΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου