Τετάρτη, Αυγούστου 21

Εδώ είναι το… σπίτι σου Παναθηναϊκέ!... αφιέρωμα της εφημερίδας "Πράσινης"

Εδώ είναι το… σπίτι σου Παναθηναϊκέ!



Η «Π» ανακάλυψε το πατρικό σπίτι του ιδρυτή του Παναθηναϊκού Γιώργου Καλαφάτη στα Διλινάτα της Κεφαλονιάς όπου έχει για …επιστάτες του, τους «πράσινους» απογόνους του, Λευτέρη και Μαριλένα Καλαφάτη.
Μια ξεχωριστή… επίσκεψη πραγματοποίησε η «Π» στο «νησί των τρελών»… Παναθηναϊκών καθώς πάτησε τα …άγια χώματα του πατρικού σπιτιού του Γιώργου Καλαφάτη. Πρόκειται για το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο πατέρας του «δημιουργού» του «τριφυλλιού», Διονύσης πριν μετακομίσει για την περιοχή της Νεάπολης των Εξαρχείων.
ΦωτογραφίαΣε αυτή την οικία πέρασαν κάποια από τα καλοκαίρια τους και ορισμένες ξέγνοιαστες στιγμές ο Γιώργος Καλαφάτης, μαζί με τον αδερφό του Αλέξανδρο (πρώτος πρόεδρος του Παναθηναϊκού και ποδοσφαιριστής του συλλόγου), τις αδερφές του Μαρίνα, Σμαράγδα, Ειρήνη και Ευφροσύνη καθώς και με τη μητέρα του Μαρία.
Ο …παππούς του Παναθηναϊκού Διονύσης Καλαφάτης φρόντισε να μεταδώσει και στους δύο του γιους το Κεφαλλονίτικο δαιμόνιο όπου σε συνδυασμό με τον «αντάρτικο» …Διλινέϊκο τρόπο σκέψης, έφεραν τον… «σύλλογο μεγάλο».
Τα δύο αδέρφια…. είχαν τον διάολο μέσα τους (Κεφαλλονίτικη έκφραση) και   ουδέποτε αποκόπηκαν από τις ρίζες του πατέρα τους φροντίζοντας να έχουν αρκετούς Κεφαλλονίτες στην ομάδα που έφτιαξαν το 1908.
Αναλυτικότερα στην ομάδα του 1910 διέπρεψε ο ποδοσφαιριστής Λάσκαρης λίγα χρόνια αργότερα ο Γ. Γαλιατσάτος και έπειτα ο Σωτήρης Ασπρογέρακας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια από τις πρώτες διοικήσεις του Παναθηναϊκού υπήρχε ο συντοπίτης των αδερφών Καλαφάτη, Γ. Αντωνάτος. Επιπλέον η δημιουργία της ομάδας μπάσκετ του «τριφυλλιού είχε …κεφαλλονίτικη υπογραφή καθώς δημιουργήθηκε κατόπιν συνεννόησης του Γιώργου Καλαφάτη με τους αδερφούς Γιαννάτου (Δημήτρης-Πέτρος). Ακόμα ο Γιώργος Καλαφάτης είχε στενές σχέσεις με τους αδερφούς Γιαννουλάτου (Παναγή-Γιώργο) τους οποίους… έψησε να ασχοληθούν με τα κοινά της ομάδας στις αρχές της δεκαετίας του 20'.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο Γιώργος Καλαφάτης βοηθούσε τους συντοπίτες του με κάθε τρόπο και είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές που υπάρχουν στο βιβλίο της βιογραφίας του, του Βαγγέλη Μελέκογλου.
Όπως και να ‘χει το πατρικό σπίτι του Γιώργου Καλαφάτη έχει τους… κατάλληλους «φύλακες», αφού ο Λευτέρης και η Μαριλένα Καλαφάτη (που τιμήθηκαν προχτές στο ματς με τον Παναιτωλικό ως απόγονοι του ιδρυτή του Παναθηναϊκού) παίζουν στα ερείπια του σπιτιού, έχοντας «κληρονομήσει» την Παναθηναϊκή «τρέλα» από τον δημιουργό του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου. Παράλληλα στην περίπτωση των δύο παιδιών φαίνεται ότι τα …γονίδια λειτουργούν άψογα αφού …μιλάνε στη μπάλα και αγωνίζονται στις ακαδημίες του «τριφυλλιού» στην Κεφαλονιά.
Από κει και πέρα, παρά τα δεκάδες χρόνια και τους σεισμούς που έχουν περάσει οι τοίχοι του σπιτιού παραμένουν όρθιοι ενώ στην αυλή του σπιτιού διακρίνεται ένα μεγάλο πέτρινο στήριγμα που χρησίμευε για τη στήριξη της κληματαριάς.
Τέλος, την ίδια αγάπη για τον σύλλογο που έφτιαξε ο Γιώργος Καλαφάτης, διατηρούν ο πατέρας του Λευτέρη και της Μαριλένας, Δημήτρης Καλαφάτης καθώς και τα μεγαλύτερα αδέρφια Θωμάς και Ιωάννα όπου ωστόσο θέλησαν να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου