Παρασκευή, Αυγούστου 2

Η ιστορία του πιο ιδιαίτερου αγώνα στην Κεφαλονιά, μέσα από την συνέντευξη της κ. Μαρίνας Βεργωτή

Η  ιστορία του πιο ιδιαίτερου αγώνα στην Κεφαλονιά,

μέσα από την συνέντευξη της κ. Μαρίνας Βεργωτή!

Μαρίνα πες μας για τον 1o Λειβαθώνιο.
Εκείνη την εποχή, μια παρέα παιδιών από την Λειβαθώ μαζεύονταν τα καλοκαίρια και έτρεχαν πιο πολύ για διασκέδαση.Αυθόρμητα κάποια ημέρα αποφάσισαν να διοργανώσουν έναν αγώνα. Έδωσαν ραντεβού ένα ζεστό απόγευμα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, τον Αύγουστο του 1989.Συγκεντρώθηκαν περίπου 35 παιδιά από την γύρω περιοχή και το έπαθλο ήταν ό,τι πιο ωραίο. Ένα στεφάνι ελιάς και ένα καρπούζι. Η εκκίνηση δόθηκε από τον κ. Νίκο Βεργωτή και ο πρώτος αγώνας στην Κεφαλονιά ήταν γεγονός. Μαζί μας είναι και ο καπετάν Νίκος Βεργωτής ο οποίος έδωσε την πρώτη εκκίνηση.
3
κ. Βεργωτή τι θυμάστε από τον πρώτο αγώνα;
Η πρώτη εκκίνηση έγινε με ένα μοναδικό τρόπο και συνεχίζεται ακόμη μέχρι τώρα, Με το δίκανο. Έδωσα την εκκίνηση και ξεκίνησε ο πρώτος Λειβαθώνιος. Υπήρχε ένας ενθουσιασμός από τα παιδιά της περιοχής, και εξακολουθεί μέχρι τώρα και σε μεγαλύτερη ακόμη κλίμακα. Η είδηση του αγώνα εκείνη την εποχή εξαπλώθηκε στην Λειβαθώ σαν φωτιά και ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΗ Η ΦΩΤΙΑ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ. Η παρέα αυτή των παιδιών που ξεκίνησε τον αγώνα είναι: 
Γεράσιμος Βεργωτής, Νίκος Μανεσιώτης, Βασίλης Λυκιαρδόπουλος, Νίκος Σκλάβος, Αδαμαντία Μεταξά και Ανδρέας Βεργωτής, με την βοήθεια πάντοτε της κ. Λίλιαν Βεργωτή.
5

Η οργανωτική επιτροπή σήμερα από ποιους αποτελείται; 
Μαρίνα Βεργωτή, Γιάγκος Δόλλας, Έφη Στρατάκη, Λίλιαν Λυκιαρδοπούλου, Νίκος Μανεσιώτης, Eva Angell, Έφη Δεσποτάκη, Κατερίνα Παλαιοκρασά, Γιάννης Κουρκουμέλης.
Μαρίνα, η ιδιαιτερότητα του αγώνα είναι το μπλουζάκι που φορούν οι αθλητές και είναι διαφορετικό κάθε χρόνο. Μίλησε μας για το μπλουζάκι του Λειβαθώνιου:
Το πρώτο μπλουζάκι φτιάχτηκε από την ζωγράφο Πανδώρα Δόλλα, και τα μπλουζάκια του Λειβαθώνιου θεωρούνται συλλεκτικά. Κάθε χρόνο αλλάζουν χρώμα, σχέδιο και φτιάχνονται από διακεκριμένους γραφίστες. Μια χρονιά το σχέδιο φτιάχτηκε από τα παιδάκια του Δημοτικού σχολείου Κεραμιών. Το φετινό μπλουζάκι θα είναι επετειακό όπως και αυτό των 20 χρόνων.

1097314 498303443578693 1591560570 n

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τα μπλουζάκια τι σκοπό έχουν;
Μαρίνα Βεργωτή και Γιάγκος Δόλλας ( μέλη της οργανωτικής επιτροπής).
Έχουν γίνει διάφορα έργα και φιλανθρωπίες.
1) Επισκευάστηκαν τα παγκάκια του χωριού.
2) Χτίστηκε στέγαστρο στην στάση για το λεωφορείο
3) Αγοράστηκε τραπέζι πιγκ-πογκ για το αθλητικό κέντρο 
4) Επισκευάστηκαν το γήπεδο και οι μπασκέτες στο στάδιο.
5) Ενισχύθηκε η Ε.Ο.Δ.
6) Ενισχύθηκε το Δημοτικό σχολείο Περατάτων
7) Δημιουργήθηκε ένας χώρος στο Δημοτικό σχολείο Κεραμειών για να ζωγραφίζουν τα παιδάκια.
8) Συμβάλλαμε στην αγορά για στρώμα για το γήπεδο Αργοστολίου.


Η διαδρομή του Λειβαθώνειου ποια είναι;
Η πρώτη εκκίνηση δόθηκε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και έκτοτε έχει αλλάξει πολλές φορές η διαδρομή. Η τελική κατάληξη ήταν και η πιο βολική. Εκκίνηση στην ελιά του Μονόπολυ, στα Μεταξάτα, ανηφορίζουμε στην Λακήθρα, κατεβαίνουμε στα Σαρλάτα και τερματίζουμε στο στάδιο των Κουρκουμελάτων.

1081643 498304463578591 1733399600 n
Ευχαριστούμε την φίλη κ. Κατερίνα Φωκά και το Kefalonizw.com για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου