Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12

EUROBASKET:ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ 79-75


Η Ελλάδα είναι εδώ!
Έσπασε την παράδοση επικρατώντας με 79-75 της Ισπανίας έπειτα από εξαιρετική εμφάνιση, μπήκε στο κόλπο της πρόκρισης και έδειξε πως κανείς δε μπορεί να την ξεγράψει!
Το Ευρωμπάσκετ τώρα... αρχίζει και η Ελλάδα απέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο πως είναι στη Σλοβενία για κάτι μεγάλο. Πραγματοποιώντας ίσως την καλύτερη εμφάνισή της στο τουρνουά «σόκαρε» τους Ισπανούς που ξαφνικά βρίσκονται σε δύσκολη θέση στον όμιλο μιας και έχουν χάσει από τους δύο βασικούς αντιπάλους τους. Την Ελλάδα και τη Σλοβενία.
Η ελληνική ομάδα... έτρωγε σίδερα στην άμυνα, βρήκε όταν χρειάστηκε τα μεγάλα σουτ και αφού βελτιώθηκε στα ριμπάουντ και στις ελεύθερες βολές είχε ανοίξει πλέον τον δρόμο για τη μεγαλειώδη νίκη!
Κόντρα στον κακό της δαίμονα, την Ισπανία που την είχε κερδίσει στις τελευταίες επτά συναντήσεις και βέβαια απέναντι στο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου.
Η Εθνική είχε ξεκάθαρο πλάνο στο παιχνίδι της. Έδωσε βάση στην άμυνα και την απενεργοποίηση των ισπανικών ατού, ενώ εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο παικτών όπως ο Σπανούλης, ο Μπουρούσης ο Μπράμος και ο Παπανικολάου.
Από τους 10 ουσιαστικά παίκτες που χρησιμοποίησε ο Αντρέα Τρινκιέρι δεν υστέρησε κανείς. Τόσο με το πάθος και την προσήλωση στην άμυνα όσο και με τις επιλογές στην απέναντι πλευρά. Ειδικά ο Βασίλης Σπανούλης που βρέθηκε να παλεύει ακόμα και με τρεις αντιπάλους ήξερε πώς να μοιράσει κατάλληλα τη μπάλα.
Με στόχο τους ψηλούς από την αρχή
Ο Τρινκιέρι επέλεξε να αρχίσει με τον Καββαδά «πεντάρι» προσπαθώντας έτσι να ματσάρει τη δύναμη του Μαρκ Γκασόλ. Παράλληλα η αμυντική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν στο να κόψει τους διαδρόμους για την πάσα κοντά στο καλάθι.
Παρότι συνολικά το κατάφερε, τα φόργουορντ της Ισπανίας έκαναν τη ζημιά με αποτέλεσμα οι Ίβηρες να προηγηθούν ακόμα και με +12 (14-26). Ωστόσο αυτή η διαφορά ήταν ξεκάθαρα πλασματική καθώς από τη μία η Ελλάδα, που είχε πρόβλημα στο ριμπάουντ, ήταν πολύ άστοχη στις βολές, από την άλλη οι Ισπανοί σούταραν με περισσότερο από 75% εντός παιδιάς.
Ξέσπασμα Σπανούλη
Παρά τη διαφορά που είχαν αναπτύξει οι Ισπανοί, η εικόνα της ελληνικής ομάδας άφηνε ελπίδες για τη συνέχεια και αυτό φάνηκε. Συνέχισε να μην κάνει λάθη, βελτιώθηκε κι άλλο στην προσωπική άμυνα, και πλέον βρήκε και το επιθετικό ξέσπασμα που χρειαζόταν.
Το σύνθημα της αντεπίθεσης το έδωσε ο Βασίλης Σπανούλης που παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Πρίντεζη σημείωσε 8 διαδοχικούς πόντους δίνοντας προβάδισμα με 37-34 στο 18'.
Από την άλλη οι Ισπανοί είχαν στον πάγκο με φάουλ τον Γκασόλ, ενώ παρά την πλειάδα των περιφερειακών της έμοιαζαν τουλάχιστον στο μυαλό... άδειοι από την προσπάθεια στο μαρκάρισμα του Σπανούλη.
Η Εθνική προηγήθηκε και με 40-34 με καλάθι του Καϊμακόγλου, και έκλεισε το ημίχρονο με +3 (41-38).
Ανατροπή με Γκασόλ
Σε ένα ακόμα παιχνίδι το τρίτο δεκάλεπτο ήταν πολύ άσχημο για την ελληνική ομάδα. Ο Μαρκ Γκασόλ παρότι φορτωμένος με τρία φάουλ από νωρίς «σημαδεύτηκε» στην επίθεση από τους συμπαίκτες του και κατάφερε να αλλάξει τις ισορροπίες.
Σκόραρε ακόμα και με τρίποντο τη στιγμή που η Εθνική μας είχε μείνει χωρίς πόντιο για 4'46''. Ο Γκασόλ, λοιπόν, σημείωσε 7 σερί πόντους και η Ισπανία έδειχνε να έχει πάρει το πάνω χέρι προηγούμενη πλέον με +7 (50-57) λίγο πριν από την ολοκλήρωση της περιόδου.
Θέμα... ψυχής!
Παρότι οι Ισπανοί άνοιξαν τη διαφορά, η Ελλάδα δεν είχε παρεκκλίνει από το πλάνο της. Βέβαια ο Σπανούλης ασφυκτιούσε από το μαρκάρισμα τον αντιπάλων του, είχε όμως την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τους συμπαίκτες του. Είτε μέσω των κενών που δημιουργούσαν οι βοήθειες που έστελναν οι Ισπανοί είτε μέσω πάσας.
Με αιχμή τον Καϊμακόγλου, ένα γρήγορο 5-0, αλλά και πέντε σερί πόντοι του Σπανούλη έφεραν και πάλι το παιχνίδι στα ίσια (62-61 στο 34').
Η μπάλα έφτανε με δυσκολίες στον Γκασόλ, οι περιφερειακοί της Ισπανίας έχασαν την ευστοχία τους, ενώ στην επιθετική εξίσωση της ελληνικής ομάδας μπήκαν και οι Μπράμος, Μπουρούσης. Αποτέλεσμα ήταν ένα δίλεπτο πριν από το τέλος η Ελλάδα να προηγηθεί με 72-66!
Στα τελευταία 100 δευτερόλεπτα οι διεθνείς μας έπαιξαν με τον χρόνο ενώ πλέον σκόραραν και με τις βολές. Ο Μουμπρού προσπάθησε από τη γραμμή των 6,75μ. να ξαναβάλει την Ισπανία στο παιχνίδι όμως όλα έμοιαζαν να έχουν κριθεί. Και έτσι ήταν.
Τώρα όλα στο χέρι της!
Ήταν δεδομένο πως η Εθνική ήθελε τουλάχιστον δύο νίκες για να ελπίζει στην πρόκριση. Πλέον μετά από αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να κάνει και... δεύτερες σκέψεις. Ποιες είναι αυτές. Αν κερδίσει και τους Σλοβένους αλλά και τους Κροάτες μπορεί να βλέπει τη δεύτερη θέση του ομίλου καθώς πλέον έχει πλεονέκτημα και σε ισοβαθμία με την Ισπανία. Από την άλλη οι Ίβηρες θέλουν κι αυτοί δύο νίκες, καθώς αν ηττηθούν πχ από την Ιταλία θα μπουν σε περιπέτειες με δεδομένο έχουν την ήττα και από τη Σλοβενία από τον πρώτο γύρο.
Τα δεκάλεπτα: 16-26, 41-38, 52-57, 79-75
Ισπανία (Ορένγκα): Αγκουιλάρ 3, Φερνάντεθ 20 (4), Ροντρίγκεθ 3 (1), Ρέι, Καλντερόν 5 (1), Ρούμπιο 6, Κλαβέρ 9 (1), Σαν Εμετέριο 4, Γιουλ 2, Μ. Γκασόλ 20 (1), Γκάμπριελ ., Μουμπρού 3 (1).
Ελλάδα (Αντρέα Τρινκιέρι): Σλούκας 7, Μπουρούσης 10, Ζήσης 4 (1), Σπανούλης 20 (3), Περπέρογλου, Φώτσης, Παπανικολάου 5 (1), Καββαδάς 3, Μαυροκεφαλίδης 1, Καϊμακόγλου 11 (2), Μπράμος 8 (2), Πρίντεζης 10.
Επιμέλεια: ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου