Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16

EUROBASKET:ΚΡΟΑΤΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ 92-88


Ο εφιάλτης τέλειωσε με το κεφάλι ψηλά...

Οριστικά εκτός συνέχειας του Ευρωμπάσκετ η Ελλάδα καθώς μετά από ένα παιχνίδι που κρίθηκε σε δύο παρατάσεις, ηττήθηκε με 92-88. Οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι προσπάθησαν πολύ αυτή τη φορά και δεν θύμισαν σε τίποτα την κάκιστη εικόνα όπως στα παιχνίδια με Φινλανδία και Σλοβενία.
Αν αναλογιστεί κανείς τα τόσα προβλήματα (σ.σ. απουσίες Παπανικολάου, Μαυροκεφαλίδη) και την απώλεια του Βασίλη Σπανούλης στα μέσα της πρώτης παράτασης, τότε μπορεί να καταλάβει ότι οι διεθνείς έδωσαν ό,τι μπορούσαν.
Εν τέλει, πληρώσαμε εκ νέου τις χτυπητές αδυναμίες που μας χαρακτήρισαν σε όλο το Ευρωμπάσκετ, όπως τα ριμπάουντ (54-42 με 14 επιθετικά για τους Κροάτες), η τραγική αστοχία στα τρίποντα 6/27 (22.2%), αλλά και η ανικανότητα να περιορίσουμε τα ατού των αντιπάλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Μπογκντάνοβιτς, Τόμιτς, Ντρέιπερ και Ούκιτς έκαναν μεγάλη «ζημια», ενώ η Εθνική δεν εκμεταλλεύθηκε ούτε το γεγονός ότι κέρδισε 35 βολές (έβαλε 30) και οι Κροάτες μόλις 11/17.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έμεινε εκτός από το επικείμενο Mundobasket του 2014 στην Ισπανία και πλέον ελπίζει σε μία από τις wild cards που θα μοιράσει η FIBA.
Μπράμος VS Ούκιτς στο ξεκίνημα
Σε χαμηλός ρυθμό, ο οποίος βόλευε την Εθνική μας, παίχθηκε το πρώτο δεκάλεπτο, με τις δύο ομάδες να είναι αρκετά άστοχες. Εκείνος που ξεκίνησε «ζεστός» ήταν ο Μπουρούσης, ενώ στη συνέχεια η περίοδος εξελίχθηκε σε μια… μονομαχία ανάμεσα στους Μπράμο και Ούκιτς με έκαστο να σημειώνει 7π.
Επιμέρους 11-4 και +5
Και στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου δεκαλέπτου, η Ελλάδα κράτησε τον χαμηλό ρυθμό «φρενάροντας» τους Κροάτες που ήθελαν να «ανοίξουν» το παιχνίδι. Βεβαίως στις αρχές ο Ντρέιπερ έκανε αρκετή ζημιά, σημειώνοντας συνεχόμενους πόντους, όμως το 23-21 του 12' η Εθνική «έτρεξε» επιμέρους 11-4 προσπερνώντας για πρώτη φορά με 5 (27-32 στο 15').
Πολύτιμες λύσεις έδινε ο Καββαδάς (6π. στο α'μέρος), όπως και ο Καϊμακόγλου, με τους παίκτες του Τρινκιέρι να εκμεταλλεύονται αρκετά τα 11 λάθη των Κροατών, την ώρα που οι ίδιοι στο πρώτο ημίχρονο είχαν υποπέσει σε μόλις δύο. Αν στα τελευταία λεπτά δεν… χαλάγαμε την άμυνά μας τότε θα πηγαίναμε στην ανάπαυλα με ένα πολύτιμο προβάδισμα.
Επιθετικό μπλακ-άουτ και επαναφορά!
Στο μεγαλύτερο μέρος του τρίτου δεκαλέπτου, η Ελλάδα σκόραρε με… αίμα. Την ώρα μάλιστα που οι Κροάτες είχαν βρει ρυθμό και με ηγέτη τον Τόμιτς έτρεχαν επιμέρους 11-1 για το +6 (49-43) του 24'. Η Εθνική μας έχανε κατά κράτος την μάχη των ριμπάουντ και έδειχνε εκτός κλίματος, όμως από την στιγμή που οι Κροάτες δεν ξέφυγαν όσο θα μπορούσαν, βρήκε την ευκαιρία να επιστρέψει.
Η άμυνα μας «φρέναρε» επιτέλους τον Τόμιτς, ο Σπανούλης «ζεστάθηκε» και κάπως έτσι προσπεράσαμε ύστερα από πολύ ώρα με 49-50 (στο 29'). Κι αυτό όμως δεν μπορέσαμε να το κρατήσουμε καθώς δεχθήκαμε λέι απ του Ούκιτς στην εκπνοή, σαφές δείγμα της έλλειψης καθαρού μυαλού που χαρακτήριζε σε αρκετές περιπτώσεις την Εθνική.
Ψυχοβγάλτης και παράταση!
Χαρακτήρα ντέρμπι είχε σε όλη την διάρκεια του το παιχνίδι στο τέταρτο δεκάλεπτο. Οι Κροάτες είχαν ένα ελαφρύ προβάδισμα (69-65 στο 38:20΄΄) και μάλιστα προηγήθηκαν με 3 (70-67), χάρη σε 1/2 βολές του Τόμιτς ο οποίος «κατέβαζε» το 12ο επιθετικό ριμπάουντ των αντιπάλων μας. Στην τελευταία επίθεση μας όμως με 21'' ο Νίκος Ζήσης ευστόχησε σε μεγάλο τρίποντο, στέλνοντας το ματς στην παράταση.
Ζήσης στην εκπνοή και 2η παράταση!
Ο… ψυχοβγάλτης συνεχίστηκε και στην παράταση. Η Ελλάδα δεν πτοήθηκε παρά την αποβολή του Βασίολη Σπανούλη στο 42' (με 5ο φάουλ) και παρά το τρελό τρίποντο του Μπογνκντάνοβιτς (σ.σ. ευστόχησε με τον Μπράμο… κρεμασμένο πάνω του) που ισοφάρισε σε 77-77. είχε την ευκαιρία να κερδίσει. Ωστόσο ο ψυχωμένος Νίκος Ζήσης αστόχησε σε λέι απ στην εκπνοή με την μπάλα να μπαινοβγαίνει στο καλάθι!
Επιστροφή από το -7(!), αλλά...
Η Εθνική έδειχνε «ξεζουμισμένη» στα πρώτα λεπτά της 2ης παράτασης, με τους Μπογκντάνοβιτς και Ρούντεζ να φέρνουν την Κροατία στο+7 (86-79) με 2.31 για το τέλος. Και όμως οι παίκτες του Τρινκιέρι (σ.σ. έπαιξε ακόμη και με τον Φώτση 5άρι). Ζήσης και Μπουρούσης έφεραν την Ελλάδα στο 86-86 (με 1.05 για το τέλος), όμως και πάλι «αυτοκτόνησαν». Πως; Με 33' για την λήξη οι διεθνείς μας έχασαν πολύτιμο ριμπάουντ από τον Μπογκντάνοβιτς και ο Ντρέιπερ με λέι απ έκαντο 88-86.
Στη συνέχεια το ματς πήγε στις βολές, με τους Κροάτες να έχουν 4/4 (Μπογκντάνοβιτς, Ρούντεζ) και να φτάνουν στο τελικό 92-88.
Τα δεκάλεπτα: 16-17, 36-34, 51-50, 70-70 κ.α. 77-77 πρτ, 92-88 2πρτ.
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ρέπεσα): Τόμιτς 15, Άντριτς 6, Ντρέιπερ 13, Μπογκντάνοβιτς 22, Σάριτς 3, Ρούντεζ 8, Ούκιτς 14, Σίμον 5, Μάρκοτα, Μ.Ντελας, Ζόριτς 6, Α. Ντελας.
ΕΛΛΑΔΑ (Τρινκιέρι): Σλούκας 5, Μπουρούσης 21, Ζήσης 14, Σπανούλης 18, Περπέρογλου 1, Φώτσης, Καββαδάς 8, Καϊμακόγλου 14, Μπράμος 7, Πρίντεζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου