Σάββατο, Νοεμβρίου 23

Διάσταση απόψεων για τις καταλληλότητες των γηπέδων


Διάσταση απόψεων καταγράφηκε στην ευρεία σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στη ΓΓΑ, ανάμεσα στο υφυπουργείο Αθλητισμού, τις αθλητικές ομοσπονδίες και τους εμπλεκόμενους φορείς, σχετικά με το θέμα των αδειών καταλληλότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Η πλευρά του Υπουργείου θέλει εφαρμογή του νόμου από 1/1/2014, ενώ οι ομοσπονδίες ζήτησαν νέα παράταση και αλλαγή του νόμου. Η πλευρά της ΕΠΟ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου, ενώ ζήτησε να περάσει σε εκείνη η άδεια τέλεσης αγώνων και η άδεια καταλληλόλητας να αποτελέσει αρμοδιότητα των δήμων και όχι της αποκεντρωμένης διοίκησης.
"Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί προσωρινή λύση με την παράταση άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, καθώς και παράταση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί άδεια λειτουργίας. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού είναι η εξεύρεση μόνιμης λύσης στο ζήτημα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υφυπουργείο Αθλητισμού, με τον υπουργό Πολιτισμού Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανό, να ξεκαθαρίζουν ότι η πολιτεία θα είναι αδιαπραγμάτευτη στο θέμα της στατικής ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ επεσήμαναν ότι η ευθύνη του σχετικού ελέγχου ανήκει στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε μεταξύ άλλων:
"Πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των παρευρισκομένων στα γήπεδα. Είτε πρόκειται για αθλητή, προπονητή, παράγοντα, διαιτητή, αστυνομικό, φίλαθλο, δημοσιογράφο, δεν θα  υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό στα κριτήρια ασφαλείας! Δεν κάνουμε «σκόντο» στην ασφάλεια του κόσμου! Από κει και πέρα, αν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε κριτήρια ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, έχει καλώς. Με βάση την κείμενη νομοθεσία η ευθύνη του ελέγχου είναι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια. Διότι, η Περιφέρεια διαθέτει τις δυνατότητες σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν.
Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή. Για μας κορυφαίο θέμα είναι αυτό της στατικής ασφάλειας. Και βεβαίως, τα περιουσιακά στοιχεία, η αρτιότητα των εγκαταστάσεων και φυσικά η διεξαγωγή των αγώνων. Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε κριτήρια ασφαλείας που έχουν σχέση με την προστασία του ανθρωπίνου δυναμικού".
Ο Γιάννης Ανδριανός τόνισε από την πλευρά του:
"Ως πολιτική ηγεσία, από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι έχουμε την βούληση να επιλύσουμε χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό πήραμε και νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων των αθλητικών εγκαταστάσεων, τόσο εκείνων που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όσο και εκείνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχει δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σε ό,τι αφορά θέματα στατικής επάρκειας, πυρασφάλειας αλλά και άλλων παραμέτρων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, δεν θα γίνει αποδεκτή καμία έκπτωση. Λέμε λοιπόν ναι στην απλοποίηση των διαδικασιών, όχι όμως στην οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα ασφαλείας και υγείας".
Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δημήτρης Καλογερόπουλος, σημείωσε:
"Δε νοείται Δήμος ή Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού η οποία έχει τεχνική υπηρεσία, πολεοδομία να ζητάει από την Αποκεντρωμένη να πάει σε κάποιο νησί, από την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα πτυχιούχων, πολιτικών μηχανικών να δηλώσουν στατική επάρκεια, ή τον έλεγχο".
Πέραν των προαναφερόμενων που προέβησαν και σε δηλώσεις, στη σύσκεψη παρευρέθησαν: ο διευθυντής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Γιώργος Δέδες, εκπρόσωποι της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, της Πυροσβεστικής, της ΕΠΟ, της Super League, της Football League, της EΟΚ, του ΕΣΑΚΕ, της ΕΟΠΕ καθώς και των τεχνικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου