Πέμπτη, Αυγούστου 11

Λειβαθώνιος....... 27 χρόνια εικόνες, όταν οι άνθρωποι θέλουν, μπορούν!


Κείμενα-ρεπορτάζ: Σαμόλη Ευαγγελία-Φωκά Αικατερίνη
Ένα καρπούζι, ένα στεφάνι ελιάς, 27 χρόνια πριν και ο Λειβαθώνιος ανταμώνει  με την  δική του ιστορία, στο γνώριμο εκείνο μέρος, που μεγάλωσαν γενεές επί γενεών αθλητών, γενεές επί γενεών ανθρώπων.
Σε τούτη την δρομική μας συνάντηση δεν θα αναφερθούμε τόσο στην  πορεία αλλά σε εκείνους που την χάραξαν. Άλλωστε κάθε αγώνας, κάθε συλλογική προσπάθεια, δεν είναι παρά το απόσταγμα της σκέψης, του κόπου, της εργασίας, αυτών που παλεύουν να την υποστηρίξουν.
Η ιστορική ελιά του Μονόπολη στα Μεταξάτα, αφετηρία του αγώνα των 5κμ, κουβαλά μνήμες και εικόνες παιδιών που ανδρώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων, παραμένοντας πιστοί στο ετήσιο Αυγουστιάτικο ραντεβού τους, εκεί στην πλατωσιά, πλάι στην ελιά, μαζί με τα παιδιά  και μετέπειτα με τα εγγόνια τους.
Πόσες αναμνήσεις, πόση συγκίνηση, πόσα άραγε θα μπορούσε να διηγηθεί τούτη η ελιά, για όλα εκείνα τα πρόσωπα στο διάβα του χρόνου!
Θα μιλούσε:
Για άξιους, αθλητές και μη, που πρόσφεραν από καρδιάς, σε μία προσπάθεια συλλογική, κοινωφελής, με σκοπό τον εξωραϊσμό της Λειβαθούς, μίας από τις ωραιότερες περιοχές της Κεφαλονιάς.
Για ανθρώπους, δραστήριους, ικανούς, που ενεπνεύσθηκαν τον αγώνα τούτο, ως ένα μέσον για να δημιουργήσουν, ένα εργαλείο για  να πραγματοποιήσουν δράσεις και έργα γόνιμα, ουσιώδη, για τον τόπο που αγάπησαν και που αποτελεί στολίδι για το σύνολο του νησιού μας.
Για ανθρώπους πάνω από όλα δυνατούς, με οξύ πνεύμα, αλληλέγγυα διάθεση  και κοινωνικό  όραμα.
Για εκείνους που βρίσκονται ακόμη δίπλα μας αλλά και αυτούς έφυγαν μα μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στην ψυχή μας, όπως η Λίλιαν Βεργωτή. Η Λίλιαν. Η Κυρία Λίλιαν . Η Αρχόντισσα Λίλιαν, καθώς η αρχοντιά των ανθρώπων, ορίζεται πρωτίστως από την ευγένεια της καρδιά και την ανωτερότητα του πνεύματος.
Θα μας καθοδηγούσε ασφαλώς αν το ζητούσαμε και στην διαδρομή.Βατή, προσφιλής και γνωστή στους περισσότερους διαγράφει περίπου ένα κύκλο καθώς από την αφετηρία, ανηφορίζουμε στην Λακήθρα, κατεβαίνουμε στα Σαρλάτα και τερματίζουμε στο στάδιο των Κουρκουμελάτων.
Σημεία σταθμοί της, εκτός από τα πανέμορφα ανθοστόλιστα σπίτια:
το  "Εν Κεφαλληνία", το βιολογικό αγρόκτημα εστιατόριο, σε ένα εξαιρετικά περιποιημένο περιβόλι με γεύσεις αληθινές όπως παλιά το καφέ Μαρίνα στην γωνία της στροφής με την πανοραμική θέα το στάδιο Κουρκουμελάτων τόπος τερματισμού του αγώνα, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο και συνιστά λίκνο πολιτισμού για όλο το νησί της Κεφαλονιάς (δωρεά του Ιδρύματος Μαρί και Γεωργίου Βεργωτή).
Η σοφή ελιά θα στέκει πάντα εκεί αγέρωχη να παρατηρεί.
Να παρατηρεί τον κόσμο που  συμμετέχει στον Λειβαθώνιο, που αυξάνεται,  εμπλουτίζεται με πρόσωπα φρέσκα, την διοργάνωση που βελτιώνεται, εξελίσσεται φορά με την φορά, τα αμέτρητα χαμόγελα, τον διάχυτο  ενθουσιασμό.  Θα παρατηρεί και θα αποτυπώνει στους δακτυλίους του κορμού της, εικόνα και χρόνο, εικόνα και χρόνο, εικόνα και χρόνο, για κάθε μοναδικό Λειβαθώνιο.
Μοναδικός πραγματικά ο κάθε Λειβαθώνιος. Όπως άλλωστε  και όλα τα ωραία, σημαντικά, που φέρουν εκείνη την ιδιαίτερη, αναγνωριστική πινελιά κάποιου ή κάποιων που πιστεύουν, ελπίζουν, ονειρεύονται ακόμη!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ! 
ΥΓ. Ο σύλλογος νέων της Λειβαθούς επενδύει τα έσοδα από την πώληση των συλλεκτικών μπλουζών του αγώνα σε κοινωφελή έργα και φιλανθρωπίες:
1) Επισκευάστηκαν τα παγκάκια του χωριού.2) Χτίστηκε στέγαστρο στην στάση για το λεωφορείο.3) Αγοράστηκε τραπέζι πιγκ-πογκ για το αθλητικό κέντρο.4) Επισκευάστηκαν το γήπεδο και οι μπασκέτες στο στάδιο. 5) Ενισχύθηκε η Ε.Ο.Δ.6) Ενισχύθηκε το Δημοτικό σχολείο Περατάτων7) Δημιουργήθηκε ένας χώρος στο Δημοτικό σχολείο Κεραμιών για να ζωγραφίζουν τα παιδάκια.8) Συνέβαλλε στην αγορά για στρώμα για το γήπεδο Αργοστολίου κτλ.
Φώτο





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου