Τρίτη, Απριλίου 24

Αναμνηστική Σειρά γραμματοσήμων-φεγιέ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΚΑΣ – Ο ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΝΔ ΚΑΝΑΔΑ»


Ο Ιωάννης Φωκάς γεννήθηκε περί το 1530 στη Βενετοκρατούμενη Κεφαλλονιά. Γητεμένος από τη θάλασσα και με δίψα για περιπέτεια, έφυγε έφηβος με τα βενετικά πλεούμενα για γνωστά και άγνωστα λιμάνια. 
Η Ισπανία ήταν ο τόπος που έδωσε σάρκα και οστά στα όνειρά του. Εκεί μετονομάστηκε σε Xουάν ντε Φούκα (JuandeFuca). Ταξίδεψε κυρίως μεταξύ Αμερικής και Ισπανίας διασχίζοντας με επιτυχία τη Θάλασσα του Σκότους -όπως ήταν γνωστός εν πρώτοις ο Ατλαντικός. 
Ο Έλληνας θαλασσοπόρος ανέλαβε, μετά από πρόταση του Αντιβασιλιά του Μεξικό, να εξερευνήσει τις δυτικές ακτές της Β. Αμερικής προκειμένου να βρει τα μυθικά Στενά του Ανιάν (EstrechodeAnián), που υποτίθεται πως ένωναν τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η πρώτη προσπάθεια δεν στέφτηκε με επιτυχία. Ο Φωκάς όμως ξαναξεκίνησε το 1592 από το Ακαπούλκο με έμπειρους ναυτικούς, περιέπλευσε το Μεξικό από τα δυτικά, τις παράκτιες οροσειρές της Καλιφόρνια, και τόλμησε την είσοδο σε ένα βορειοανατολικό άνοιγμα της γης. Είκοσι μέρες ταξίδεψε στην άγνωστη τούτη δίοδο που το άνοιγμά της βρισκόταν μεταξύ 47ο και 48ο. Κυρίως ο κακός καιρός κι η κούραση πληρώματος και πλοίων τον ανάγκασαν να επιστρέψει. Έτσι ο Ιωάννης Φωκάς έπλευσε προς την ιστορία και -εν αγνοία του- ανακάλυψε το θαλάσσιο πέρασμα νότια της νήσου Βανκούβερ, και όχι τα ανύπαρκτα Στενά του Anián.
Η ανακάλυψή του κατέχει μόνιμη θέση στην ιστορία και στην χαρτογράφηση των Νέων Κόσμων. Σε όλους τους παγκόσμιους χάρτες τα Στενά σημειώνονται ως «Strait of JuandeFuca»  τιμώντας τον Έλληνα θαλασσοπόρο που πρώτος έφθασε εκεί.
Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν τον Ιωάννη Φωκά με την έκδοση και κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς γραμματοσήμων «Ιωάννης Φωκάς - Ο πρώτος Έλληνας θαλασσοπόρος στον ΝΔ Καναδά»
Η έκδοση αποτελείται από ένα φεγιέ διαστάσεων 70Χ90 mm που περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο 35 X 45 mm. 
ΚΛΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ  ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
2,50 € Ελεύθερη Σύνθεση                                     
25.000 αριθμημένα
ΣΧΕΔΙΑΣΗ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ  : Μαρίνα Λασηθιωτάκη
ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ      : Πολυχρωμία ( οffset ) 
ΕΚΤΥΠΩΣΗ: “VERIDOS ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ”
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ- ΔΙΑΘΕΣΗ: Κυκλοφορούν στις 24 Απριλίου2018και θα  διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα μέχρι 23 Απριλίου 2019,  εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Πλήρεις Σειρές θα διατίθενται από τα Ταχ. Καταστήματα και από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα μέχρι την απόσυρσή τους, εφόσον δεν εξαντληθούν νωρίτερα.
Κυκλοφορούν επίσης:
1.ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (5.000τεμ.)
Έχουν παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς. Διατίθενται προς 3,80€ ανά τεμάχιο.
2.  ΑΠΛΑ ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ ΣΕΙΡΑΣ (τεμ. 1.000)
Διατίθεται προς 9,40€ ανά τεμάχιο.
Όλα τα Φιλοτελικά προϊόντα θα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Λυκούργου 5 Απελλού–100 38 ΑΘΗΝΑ)  και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα  μέχρι εξαντλήσεως. Εξαιρούνται οι Φ.Π.Η.Κ. που θα αποσυρθούν στις 23 Απριλίου 2019.
Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν τη δυνατότητα να σφραγίζουν στο Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα τα φιλοτελικά τους αντικείμενα με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, αρκεί να έχουν επικολλημένο το φεγιέ ή το γραμματόσημο του φεγιέ.





Διεύθυνση Διοίκησης & Επικοινωνίας
Τομέας Δημοσίων Σχέσεων
Γραφείο Τύπου ΕΛΤΑ
101 88 Αθήνα
Τηλ. 210-335 3160/486

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου